27 Kasım 2022 Pazar

Uyusturucu sorununun çözümü için çok sektörlü toplum ruh sağlığı hizmeti

Ülkemizde toplum ruh sağlığı sorunlarının çözümü için çok sektörü koruyucu ruh sağlığı hizmet modeline gereksinim bulunuyor.






İzmir milletvekili Özcan Purçu Roman mahhalesindeki çok sayıdaki gencin uyuşturucu bağımlılığı tedavisi görmek istediğini ancak bu konuda yetkililerin desteğini görmediklerini ifade ediyor. Purçu'ya göre "Roman mahalleleri açlıktan uyuşturucudan, işsizlikten kırılıyor. Bir tane yetkili gelmiyor buraya. Gençleri hepsi uyuşturucu bağımlısı oldu. Analarını babalarını dövüyorlar, evde satacak bir şey kalmadı. Çocuklar tedavi olmak istiyor. Roman mahalleri çaresiz."


Toplum ruh sağlığı sorunlarının ulaşmış olduğu boyut sağlık hizmetlerinin klinik hizmet paketinin ötesine geçen yeni bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır

Ülkemizde ismi toplum ruh sağlığı merkezi olan ancak faaliyetlerinin merkezini toplumdaki ruh sağlığı sorunlarının çözümü için koruyucu ruh sağlığı çalışmalarının yürütmekten ziyade adli klinik hizmetleri sunan yapılar bulunuyor. Oysa ülkemizde gençlere yönelik sağlık, eğitim, sosyal hizmetler gibi ilgili sektörlerin işbirliği ve yerel yönetimlerin desteği ile planlanarak yürütülecek koruyucu ruh sağlığı hizmetlerine gereksinim bulunuyor. Toplum ruh sağlığı sorunlarının ulaşmış olduğu boyut sağlık hizmetlerinin klinik hizmet paketinin ötesine geçen yeni bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Kaynak:
1. https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/chpli-purcu-roman-mahallelerinde-100-gencten-90i-madde-bagimlisi-2006164

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder