25 Ekim 2022 Salı

Yurt dışına gitmek ya da gitmemek

Chiristian Petzold'un 1980'li yıllarda Doğu Almanya'da geçen Barbara isimli filmdeki yurt dışına kaçış öyküsü günümüzde yurt dışına çıkma hayali kuran gençlerin hikayesi ile paralellik taşıyor.


Beyaz yakalılar için ülkede kalma nedeni

Filmin kahramanı Barbara Doğu Almanya'dan kaçmaya çalışan ve rejimle sorunları olan başarılı bir doktordur. Barbara Alman polisi tarafından izlenmektedir ve bu nedenle kaçış planı ile ilgili çalışmalarını gizlilikle yürütmektedir. Sürgüne gönderildiği hastanede doktor olan Andre ile Barbara arasında arkadaşlık ilişkisi vardır. Andre Barbara'ya olan ilgisini gizlemez. Barbara'nın ise birlikte yurt dışına kaçış planını yaptığı başka bir erkek arkadaşı vardır. 

Olayları gelişimi içinde Barbara Andre arasında yakınlaşma gerçekleşir. Andre çalıştığı kasabayı ve buradaki doktorluğu seven biridir. Andre'nin kendisine olan ilgisini Barbara da karşılıksız bırakmaz. Barbara'nın yurt dışına çıkma yerine ülkesinde kalarak hayata orada devam etmesinde Andre etkili olur. Barbara yurt dışına çıkış için yaptığı hazırlıkları başka birinin yurt dışına çıkışı için kullanarak Andre ile kalmayı tercih eder. Kalmak için bir nedeni olanlar için yurt dışına kaçmak tek seçenek olmayabilir. 


Barbara filminden bir sahne


Ülkemizde geleceğini yurt dışına çıkış planları üzerine kuran bir kuşak yetişiyor. Kendi ülkelerinde kalarak sorunlarla mücadele etmek yerine sorunlardan kaçmayı tercih eden gençlerin ilgiyle izleyebileceği bir film Barbara. Ülkede kalmak için geçerli bir nedeni olunca Barbara ülkesinden kaçmaktan vazgeçmişti. Gençlerin ülkeden kaçmasını önleyecek bir nedene gereksinimi var. Bu nedeni ve farklı bir gelecek planını gençlere sunmak hepimizin görevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder