4 Haziran 2024 Salı

Okul sağlığı hizmetlerindeki dağınıklık

Ülkemizde okul sağlığı hizmetleri konusunda bir dağınıklık ve düzensizlik olduğu görülüyor. 

Bunun en son örneğini okulda boğazına erik kaçan öğrencinin yaşamını kaybetmesi oldu. Düzce’de Konuralp İlkokulu'nda 10 Mayıs'ta derste boğazına kaçan erik kaldırıldığı Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çıkarılan ancak uzun süre beynine oksijen gitmemesi nedeniyle durumunun ağırlaşması üzerine Zonguldak Bülent Ecevit Hastanesine sevk edilen 1. sınıf öğrencisi Hiranur Kalkan (7), müdahalelere rağmen kurtarılamadı. (1) 


Oysa boğaza yabancı cisim kaçması durumunda yapılacak basit ilkyardım müdahalesi ile yaşam kurtarılabiliyor. Bundan bir ay önce basına yansıyan bir başka haberde Isparta Hafız Demiralay İlkokulu'nda görev yapan bir sınıf öğretmenin, 2 hafta önce aldığı ilk yardım eğitimi sayesinde bir öğrencisinin hayatını kurtardığına haber aşmıştık. (2) 

Bir ay arayla basına yansıyan bu haberler okul sağlığı hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Buradan çıkarılması gereken ders ise Millieğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği içinde okullarda ilkyardım eğitimlerini düzenlenmesi gerektiğidir. Tüm okullarda bütünlüklü okul sağlığı hizmetlerinin sunumuna yönelik altyapı oluşturulmalı ve okul sağlığı hizmetleri kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili düzenli olarak kamuoyu bilgilendirilmesi yapılması gereklidir. 

Kaynaklar:

1.https://www.ntv.com.tr/turkiye/bogazina-erik-kacan-ogrenci-yasam-mucadelesini-kaybetti,CRn4XSmiWEKU8zK2R0k0-g

2. https://www.ekranhaber.com/2-hafta-once-aldigi-egitimle-ogrencinin-canini-kurtardi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder